Προκήρυξη για την πορεία του Πολυτεχνείου 17.11.17

ΕΙΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ΕΙΤΕ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»…

Ο φασισμός είναι ακόμα μια όψη της καπιταλιστική κυριαρχίας. Είναι το βάναυσο πρόσωπο που μας δείχνει τα δόντια του, γιατί θέλει να εντείνει –ανενόχλητο– την καπιταλιστική κερδοφορία (ή «ανάπτυξη» όπως συνηθίζεται να ακούμε τελευταία). Κι επειδή αυτή η διαδικασία πατάει πάνω στην υποτίμηση των ζωών μας, φροντίζει να καταστείλλει βίαια κάθε πιθανή αντίδραση.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε την εξέγερση του πολυτεχνείου ως ακόμα ένα στιγμιότυπο του ταξικού αγώνα, το οποίο κλόνισε και αποσταθεροποίησε τη φασιστική δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Σήμερα εξακολουθούμε να βιώνουμε την υποτίμηση των ζωών μας και την υποχώρηση των συμφερόντων μας.

Από τη μία, διαλύονται –με τη δικαιολογία της έλλειψης πόρων– η δημόσια παιδεία και υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια. Ενώ από την άλλη, οι επιδοτήσεις ρέουν άφθονες προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Από τη μία, εφαρμόζεται δυσβάσταχτη φοροληστρική πολιτική στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Ενώ από την άλλη, βλέπουμε φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές ως θέλγητρο για επενδύσεις.

Ακόμα, παρατηρούμε ότι κατακτήσεις της εξέγερσης του πολυτεχνείου, όπως η ανεμπόδιστη πολιτική έκφραση και το άσυλο, βαθμιαία περιορίζονται και καταστρατηγούνται. Αυτό το συμπέρασμα το εξάγουμε και από τις τελευταίες μεθοδεύσεις, οι οποίες συνδέονται και με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Δηλαδή:

  • πολυδιάσπαση των χώρων, ώστε να μην μπορούμε να συναντηθούμε και να δράσουμε συλλογικά (βλ. μεταφορα αρχιτεκτονικής)
  • περιορισμό των δημόσιων χώρων που χρησιμοποιούνταν για συλλογικές/ πολιτικές/ πολιτιστικές δράσεις (βλ. αναγνωστήριο)
  • αποστειρωμένοι χώροι, χωρίς πολιτικό λόγο, αφίσες και συνθήματα
  • ποινικοποίηση της πολιτικής/ συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο πανεπιστήμιο (βλ. μυνήσεις του καθηγητή των ΗΜΜΥ, Γ. Παύλου)
  • κάμερες, σεκιουριτάδες και μπάτσοι μέσα στο άσυλο.

Επομένως, δεν άλλαξαν και πολλά. Η αστική δημοκρατία είναι το μειλίχιο πρόσωπο του καπιταλισμού, το οποίο μπορεί να εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση και να εφαρμόζει τις πολιτικές του Κεφαλαίου.

Να οργανωθούμε συλλογικά για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και τις ανάγκες μας!

Να περάσουμε στην ταξική αντεπίθεση, οραματιζόμενοι μια κοινωνία οικονομικής ισότητας και άμεσης δημοκρατίας!

… Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *