Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στη ζωή μας, παρατηρούμε στασιμότητα και απάθεια στο Φοιτητικό Κίνημα. Μία κατάσταση που μόνο προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστούμε ότι μία από τις πιο ενεργές και δυναμικές κοινωνικές ομάδες, δείχνει ανήμπορη να υπερασπιστεί φοιτητικά/κοινωνικά κεκτημένα χρόνων. Κατά τη γνώμη μας αυτή η κατάσταση οφείλεται στην ήττα του προηγούμενου κύκλου αγώνων, στην γενικότερη απογοήτευση απέναντι σε κάθε πολιτική έκφανση, στην έλλειψη πίστης στη συλλογική διεκδίκηση και στον ολοένα αυξανόμενη εξατομίκευση και ανταγωνισμό μεταξύ των φοιτητών. Σημαντικός παράγοντας είναι και οι ήδη υπάρχουσες πολιτικές διαδικασίες που χρησιμοποιεί το φοιτητικό κίνημα που ενώ παλιότερα κατάφεραν να καταφέρουν νίκες, σήμερα δείχνουν ανήμπορες καλλιεργώντας περισσότερη απογοήτευση στους φοιτητές.
Για τους παραπάνω λόγους νιώσαμε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτόνομου σχήματος που θα μπορέσει να βοηθήσει στην πυροδότηση των φοιτητικών/κοινωνικών αγώνων. Αυτή τη φορά όμως όχι μέσω αναθετικών διαδικασιών ούτε μέσω διαμεσολάβησης των αιτημάτων μας από κάποιους ¨ειδικούς, αλλά μέσω διαδικασιών «από τα κάτω και για τους κάτω». Μέσω της συνδιαμόρφωσης σε ανοιχτές συνελεύσεις με αμεσοδημοκρατικούς όρους.
Αρχικά, θεωρούμε τον Φοιτητικό Σύλλογο ήδη προβληματικό από τη φύση του. Θεωρητικά εκφράζει τα “κοινά’’ συμφέρονται των φοιτητών, τα οποία όμως μόνο έτσι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς οι φοιτητές προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα τους συγκρούονται. Εκτός αυτής της φυσικής ανομοιομορφίας, η γενική συνέλευση έχει καταλήξει να είναι μια ιεραρχικά δομημένη διαδικασία που βαδίζει επάξια στο δρόμο που έχει χαράξει ο θίασος των αστικών κοινοβουλίων. Γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν ή ματαιώνουν τις δράσεις, ψηφοθηρικές κινήσεις για το «καλόπιασμα» της περιφέρειας καθώς και ανούσιες διαμάχες είναι βασικά χαρακτηριστικά των γενικών συνελεύσεων των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικά που ευνοούν το κλίμα απάθειας μεγάλης μερίδας των φοιτητών και καλλιεργούν την απολίτικη στάση τους. Για εμάς οι αγώνες δεν περιμένουν καμία σφραγίδα και καμία απαρτία. Για εμάς οι αγώνες γίνονται στο δρόμο με αξιοπρέπεια και οργή για την βία που βιώνουμε καθημερινά.
Η απαξίωση και η δυσλειτουργία των τελευταίων γενικών συνελεύσεων έρχεται να επισημάνει αυτά τα προβλήματα. Η μη δράση ανθρώπων που έχουν συναθροιστεί για τον σκοπό αυτό, επειδή δεν έχουν πιάσει την απαρτία, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά όμως η γενική συνέλευση είναι ένα μέσο που απευθύνεται στο σύνολο των φοιτητών όπου ο καθένας μπορεί να παρεμβαίνει προσωπικά ή συλλογικά και μπορεί να παράξει κινηματικές δράσεις. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η γενική συνέλευση είναι μία κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος. Σκοπός του Αυτόνομου Σχήματος είναι η παρέμβαση και συμμετοχή στη γενική συνέλευση με ξεκάθαρη πρόθεση να συμβάλουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας στην αποβαλτοποίηση αυτής της κατάστασης. Θέλουμε να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε με μεμονωμένους φοιτητές καθώς και με οργανωμένες δυνάμεις, που δεν επιθυμούν καρέκλες, κωλυσιεργίες και ψηφοθηρία, αλλά έχουν ταξική αναφορά, αντισυστημική κατεύθυνση και επιθυμούν άμεσες και δραστικές ενέργειες από το κίνημα προκειμένου να παλέψουν για τις ανάγκες τους. Δεν θα γίνουμε κομμάτι αυτού που κατακρίνουμε, θα προσπαθήσουμε για την ενεργοποίηση του φοιτητικού κινήματος με διαδικασίες σύμφωνες με τα πολιτικά μας πιστεύω. Η ενεργή συμμετοχή των αγωνιζόμενων φοιτητών μπορεί να εξασφαλίσει πιο ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα που υπονομεύουν και σαμποτάρουν το φοιτητικό κίνημα και τις διαδικασίες του.
Στην προσπάθεια μας να κερδηθούν αγώνες, θέλουμε να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε προσπάθειες οργάνωσης των φοιτητών και εκτός θεσμικών οργάνων όπως ο αγώνας που έγινε πέρυσι στους ΗΜΜΥ ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και τον καθηγητή Γ. Παύλο και η συνέλευση που γίνεται φέτος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων για το ζήτημα της μετακίνησης τους σε άλλο κτίριο.
Το κεφάλαιο και το κράτος ευνοούνται από την αποπολιτικοποίηση των φοιτητών, καθώς οι φοιτητές αποτελούν μία δυναμική κοινωνική ομάδα που μπορεί να ταράξει την ισορροπία τους και τη συνέχεια τους. Γι’ αυτό το λόγο κρατούν τους φοιτητές απασχολημένους με εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών και εντός της ακαδημαϊκής γυάλας των αυταπατών και της πεποίθησης ότι αν διαβάσεις πολύ, θα ανελιχθείς στα ουράνια των κοινωνικών τάξεων. Όμως η πραγματικότητα εκτός της γυάλας είναι δυσοίωνη.
Η απολιτικοποίηση επιτυγχάνεται και με την απόλυτη στήριξη των εκάστοτε κυβερνητικών αστικών κομμάτων προς τους υποτακτικούς τους στα πανεπιστήμια (πασπ, δαπ, πρώτη ύλη-bloco). Τα πάρτι και οι σημειώσεις είναι το μόνο πράγμα που έχουν να προσφέρουν στους φοιτητές, μεγάλο μέρος των οποίων τα δέχονται με ενθουσιασμό, μετατρέποντας τους έτσι σε πειθήνια όργανα που το μόνο που κάνουν είναι να δέχονται εντολές από τους πάνω.
Τα προβλήματα σίτισης, στέγασης, μεταφορών, υποδομών και εγκαταστάσεων που είναι τόσο έντονα και στην πόλη μας δεν λύνονται με απάθεια ή ανάθεση, αλλά με άμεση δραστική και συλλογική αντίσταση στις πολιτικές που τα προκαλούν. Η αντιμετώπιση των φασιστικών απόψεων στους χώρους του πανεπιστημίου δεν γίνεται με σφραγίδες και διοικητικά συμβούλια, αλλά με το τσάκισμα κάθε προσπάθειας οργανωμένης έκφρασής τους στο δημόσιο πεδίο. Η καθηγητική αυθαιρεσία δεν ηττάται με σημειώσεις της δαπ και μαθήματα του καρντελέν, αλλά με άμεση σύγκρουση με τους φορείς της μέσα στο πανεπιστήμιο.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι ευθύνη του φοιτητικού κινήματος να συμβάλει στην αυτοοργάνωση των φοιτητών με σκοπό οι ίδιοι να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή κοινωνικών αγώνων εντός και εκτός πανεπιστημίου.
Γι’ αυτό το λόγο καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση του Αυτόνομου Σχήματος Πολυτεχνικής Ξάνθης την Τετάρτη 7/12/16 στις 20:30 στο φουαγιέ στα ΠΡΟΚΑΤ.
Αυτόνομο Σχήμα Πολυτεχνικής Ξάνθης